Cysta na vaječníku? Nezabíjí, ale musí ven

Cysta na vaječníku? Nezabíjí, ale musí ven
Vždy, když vás bolí podbřišek, byste měly zajít na vyšetření
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
16. října  2015 
 05:55

Máte v poslední době silnou a nepravidelnou menstruaci? Bolesti a tlak v podbřišku? Zajděte ke gynekologovi. Mohlo by totiž jít o cystu na vaječníku, kterou je třeba léčit. 

„V první řadě se mi opozdila menstruace. Pětačtyřicátý den po té poslední jsem nevydržela a rozhodla jsem se zajít ke gynekoložce. Vyšetřila mě pohmatem a poslala domů. Jenže se bohužel spletla. Po dvou dnech se totiž přidal podivný tlak v podbřišku. Naštěstí jsem měla známého lékaře v nemocnici. Hned mě vzal na ultrazvuk a zjistil, že mám na vaječníku cystu velkou jako pěst. Během dalších tří dnů jsem po laparoskopické operaci ležela v nemocnici. Od té doby říkám kamarádkám, když vás bolí vaječníky, nenechte se odbýt a dělejte s tím něco,“ vypráví Helena z Prahy. 

Antikoncepční pilulky: Život bez menstruace - jaká jsou rizika?

Antikoncepční pilulky: Život bez menstruace - jaká jsou rizika?

Pro sportovkyně nebo ženy pracující v armádě, především v USA a v západní Evropě, začíná být regulace menstruačního cyklu samozřejmostí. Nejsou však…celý článek

Je to nádor? 

Cysta není nádor. Jde o dutý útvar, který je naplněný tekutinou. Většinou mají tenkou stěnu a někdy můžou narůst i do velkých rozměrů (kolem deseti centimetrů). Tvarově jsou různé, spíš nepravidelné. Jejich asi největší komplikací je neplodnost

Jak se pozná? 

Vždy, když vás bolí podbřišek, byste měly zajít na vyšetření. Zkušený lékař cystu většinou pozná jen obyčejným pohmatem přes břicho. Může ale použít i vyšetření přes pochvu ženy, kdy prohmatává podbřišek zároveň zevnitř i zvenčí. 
Úplně nejistější je ultrazvuk, který pomůže upřesnit diagnózu a díky kterému lékař snadněji rozpozná, jestli jde opravdu o útvar naplněný tekutinou, což je právě cysta, nebo o něco jiného. 

Ideální věk pro těhotenství? Biologicky 20 let, sociálně ale později

Ideální věk pro těhotenství? Biologicky 20 let, sociálně ale později

Příroda v tom má jasno: těhotenství je ideální mezi 18. a 23. rokem. Málokterá žena v dnešní společnosti je ale v tomto věku zralá sociálně a má také…celý článek

Příznaky cysty: 

 

  • nepravidelný měsíční cyklus, silná a bolestivá menstruace
  • tlak v podbřišku, který se zvyšuje a bolet pociťujete hlavně při sezení
  • někdy je útvar tak velký, že si jej můžete nahmatat sama přes břišní stěnu
  • občas začnou vypadávat vlasy, roste váha
  • někdy začnou pacientkám růst chlupy na místech, kde to není u žen obvyklé - například na tváři, na prsou…
  • hrozí komplikace při početí 

 

Jaká je léčba? 

  • Podávání patřičných hormonů (po omezenou dobu).
  • Operativní odstranění -laparoskopicky (v nemocnici budete asi dva dny). 
  • Změna životosprávy. Často mívají cysty obézní ženy, a aby se předešlo opakování potíží, je třeba změnit jídelníček a snažit se redukovat váhu.
Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku