Mateřská tabu: 9 věcí, které trápí matky s úzkostnou poruchou

  • Mateřská tabu: 9 věcí, které trápí matky s úzkostnou poruchou
    ...
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    26. září  2016 
     06:00

    Začátek školního roku bývá dobou, kdy úzkost matek nabírá na obrátkách. Školní akce, úkoly, kroužky, plány, zápasy a turnaje, prostě ani jeden den v klidu. Ne, nejste sama, ovšem jsou matky, které tohle každodenní šílenství zvládají mnohem hůře. Mají totiž úzkostnou poruchu. A to není žádný med.

     

  • Ženy se stydí o problémech mluvit

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Úzkostmi trpí asi dvacet pět procent Čechů, přičemž ženy dvakrát častěji než muži. A u spousty žen tyto úzkosti „spouští“ porod a mateřství. Zmatek, panika, velký strach – to všechno je součástí úzkostné poruchy. Bohužel, trvá devět až dvanáct let, než je u žen tahle porucha diagnostikována. Přitom symptomy jasně naznačují, že se něco děje. Obvykle je to proto, že o vlastních problémech ženy nechtějí mluvit, mají strach, stydí se a jsou velmi zranitelné. Co všechno musí tyhle matky zažívat každý den? Měli byste o nich vědět!

     

  • Jejich úzkost není jen stres

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Stres je běžnou záležitostí, ale na rozdíl od úzkostné poruchy je pouze dočasný. Úzkost je přítomná pořád a velmi často bezdůvodná. Mozky žen, které trpí úzkostí, jsou citlivější na stresové hormony, a hůře se stresu tedy přizpůsobují. Říkat tedy matkám, které trpí úzkostí, že se mají uklidnit, že to bude ok, je úsměvné. Ok to nebude, nejde to.

  • Denní úkoly a plánování jsou výzvou

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    A to hodně velkou. Věřte mi. Matky s úzkostnou poruchou o všem extrémně přemýšlejí a mají starost, zda zvládnou vše, co mají. Tok jejich myšlenek je toxický a ony žijí v neustálém stavu s otázkou, která jim bliká pořád v hlavě: Co kdyby?

  • Ostatní lidé vnímají jejich myšlení jako iracionální

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    A taky nelogické, až příliš emocionální a možná i bláznivé. Ženy, které trpí úzkostmi, budou vždy připadat těm, kteří nic podobného nezažili, jako hysterky. Ovšem mezi hysterií a úzkostnou poruchou je dost velký rozdíl. Každodenní úzkost způsobuje psychické vyčerpání a neustálé hledání energie k boji a snahu zničit úzkostné myšlenky typu "co by se tak mohlo pokazit?" nebo "co by se asi mohlo stát v daleké budoucnosti?".

  • Úzkostná porucha je nepředvídatelná

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jo, je to tak. Nejvíce znepokojující je fakt, že si nikdy, ale opravdu nikdy nemůžete být jisti, kdy úzkost udeří příště. Ta nejistota je to, co ženy s touto poruchou děsí nejvíce.

  • Záchvat úzkosti není jen duševní problém, ale i tělesný

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Kdo někdy prožil záchvat paniky či úzkosti, pak dobře ví, že to není jen o tom, že bychom se necítili dobře emocionálně, ale jde o všestravující věc. Mysl a tělo jsou prostě vždy propojeny, a když má problém hlava, cítí to i tělo, a v tomto případě dost viditelně a poměrně dramaticky. Pot, bušení srdce, brnění v končetinách, pocit, že budete zvracet a že se nemůžete nadechnout. Tak to vypadá.

  • Strach a úzkost jsou pro ostatní nepochopitelné

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Ano, tak to je. To, co trápí matky s úzkostnou poruchou, ani zdaleka není „vstřebatelné“ pro ostatní okolí. Nikdo nechápe, proč jsou tak hluboce ovlivněny i běžnými záležitostmi, že je tak vyčerpávají a že jim tak moc nahánějí strach. Zkuste to, prosím, pochopit, že v jejich zájmu není úmyslně vytvářet z komára velblouda.

  • Společenské akce jsou pro ně náročné

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    To, že mámy s touto poruchou nerady chodí do společnosti, ještě neznamená, že jsou plaché nebo introvertní. Někdy je pro ně jednoduše snadnější být na „vnější“ straně skupiny nebo říkat „ne“ na opakované výzvy, aby dorazily na návštěvu. To je upřímná pravda, ne výmluva.

  • Úzkostné stavy se dají léčit, ale ne vyléčit

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    To je realita, se kterou žijí tyhle matky každý den. Na to nesmíte zapomenout ani vy, jejich nejbližší. Ony by si sice rády přály otočit vypínačem a dívat se, jak se všechny příznaky úzkosti rozplývají, pravdou ale je, že i s léky s touto nemocí bojují a budou bojovat.

  • Jsou vděčné za lásku a podporu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Mámy s úzkostnou poruchou chtějí ze všeho nejvíc, abyste věděli, že si fakt moc váží pochopení, lásky a podpory lidí kolem. Možná jim to nikdy neřeknou, ale je to tak. Mají-li totiž po svém boku osoby, které je chápou a mají rády takové, jaké jsou, život je pak mnohem snazší.

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku