Co líná matka neřeší aneb Ne, děti nepotřebují režim!

Co líná matka neřeší aneb Ne, děti nepotřebují režim!
Jak se vlastně pozná spokojené dítě, kterému nic nechybí? Třeba podle toho, že nic nechybí ani jeho matce
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
13. října  2015 
 06:05

Dělám si věci po svém. Teď mám na mysli zejména věci týkající se péče o malé dítě. Právě to je oblast, na kterou jsou snad všichni odborníci. Uniknout dobře míněným radám okolí je těžké. Další se na vás navíc sypou z časopisů pro maminky nebo internetu. Dělám si věci po svém, protože mi to tak vyhovuje a zároveň vím, že to vyhovuje mým dětem. A už jsem naštěstí tak stará a otrkaná matka, že je mi srdečně jedno, co si o tom myslí ostatní. 

Miluju sychravá podzimní odpoledne, jejichž čas právě nastává. Jakmile udeří druhá – nebo taky třeba čtvrtá – hodina odpoledne (podle toho, jak to zrovna vyjde), beru dvě nejmladší děti a jdeme si lehnout. Klidně spíme hodinu, ale taky třeba tři.

Vypadají docela spokojeně, ne?
Vypadají docela spokojeně, ne?
Autor: Radka Wallerová
Jistě, mohla bych lehce zbrocená potem obě děti uspat a jít místo toho uklízet, ale to já ne. Myslím si totiž už nějaký čas, že spánek matky je zrovna tak svatý jako spánek jejích potomků. Pravda, moje máma by to asi nikdy neudělala, ale já si to nebudu vyčítat. Navíc čtyřletému synovi před spaním čtu, takže je to vlastně i rozvíjející aktivita (to se přece dneska cení) a třítýdenní dceru moje blízkost prostě uklidňuje.

Hlavně nic nehrotit

Víte, jak nejlépe vyjdete s novorozencem? Hlavně nic neplánujte. Nechte se unášet tím, co zrovna to malinké dítě potřebuje. Možná s překvapením zjistíte, že toho je dost málo a že si klidně můžete věci dělat úplně po svém tak, jak vám vaše lenost a přirozenost velí.

Nebo tedy lenost – nakonec toho stihnete překvapivě hodně včetně toho, že se vydáte na výlet, nebo si naopak odpoledne dopřejete těch pár hodin spánku a přitom vám nebude žádný čas chybět. Důležité je nic nehrotit. Ostatně, malé děti vydrží hodně. A vaše domácnost také vydrží, když nebude vše dokonalé.

S podobným přístupem pak vystačíte několik dalších let, během nichž člověk udělá nemálo objevů. Třeba ten, že prádlo včetně toho miminkovského se nemusí žehlit nebo že svět se nezboří ani tehdy, když omylem dáte batoleti jídlo do misky, kterou předtím vylízal pes a dojde vám to až později. 

Líné matky mají hodnější děti, věřte tomu. Jak je to možné?

Líné matky mají hodnější děti, věřte tomu. Jak je to možné?

Snídaně do postele, svačinový servis, dvacet zájmových kroužků, denně teplé večeře… Jen aby si naši miláčkové připadali jako v bavlnce! Jenže to právě…celý článek

Mě osobně už několikrát přešla chuť věci kolem dětí příliš organizovat hned na oddělení šestinedělí v porodnici. "No, maminko! Vy nám tu ležíte s miminkem v posteli, to nesmíte! Teplotu už máte změřenou? Přebaleno? A kolik vypila?" K tomu budíček v půl šesté ráno a já se letos v září už jen těšila domů, kde nic podobného rozhodně nevedu.

Nedovedu vám tím pádem říci, kolik toho dítě vypilo, a přiznávám, že ani ty rozestupy mezi kojením nejsou úplně vzorové. Ale věřím tomu, že dvě až tři brady našeho nejmladšího roběte jsou dostatečným důkazem toho, že nestrádá. 

Zatímco píšu tenhle článek, nejmladší dítě spokojeně spí v šátku na mém břiše. Tedy, vím, že je spokojené, protože tiše odfukuje – kdyby nebylo, bude řvát jako tur. To rovnou předesílám všem, kdo by snad chtěli namítat, že se tam dusí a je tam zkroucené – a kdyby snad nic z toho, tak určitě trpí moje záda. 

Těhotenství jako nejkrásnější období v životě? Ani omylem. Souhlasím s Kim

Těhotenství jako nejkrásnější období v životě? Ani omylem. Souhlasím s Kim

Musím dát za pravdu profesionální celebritě Kim Kardashian, která čeká druhé dítě a tenhle týden si na sociálních sítích postěžovala, že se cítí snad…celý článek

Nosím dítě v šátku, protože je nám to oběma příjemné a zároveň proto, že  mi vyhovuje mít volné ruce. Nechci potomka nutit, aby byl samotný v postýlce, i když tak přece má vypadat režim.

Jinak si na sebe pletu bič v podobě rozmazleného dítěte, přece. No jo, ale když já zrovna na ten režim moc nevěřím, protože mi to přijde poněkud svazující. Odměna je sladká, našim dětem nevadí, když se někde zasekneme, protože se nám tam líbí, dobře snáší cestování a dokážou usnout kdekoli, stačí, když jsme poblíž. 

Nahlaste me na Greenpeace

...
...
Autor: Shutterstock
Taky třeba koupu novorozeně v kyblíku. Když zrovna vyjde čas a nálada - nedělám to kvůli tomu, že je to moderní, ale jelikož se to dětem líbí. Látkové pleny? Ano, protože hromada odpadků z těch papírových je fakt olbřímí, ale když nestíhám, použiju jednorázovku, aniž bych se šla vyzpovídat k místní pobočce Greenpeace. Zrovna tak potomkovi s klidem šoupnu dudlík, ačkoli to by matka  - zastánkyně co nejpřirozenějšího vývoje nikdy neudělala.

Já zase až pár nebytností nechci dělat nic, co by mně nebo mému dítěti bylo nepohodlné. Osvědčilo se mi vybrat si z mnoha možností, jak přistupovat k péči o potomky, to, co mi vyhovuje. Klidně si vezmu něco z takzvaných alternativních metod a něco z tradičních. A pak už o tom nijak nepochybuju. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku