Za tohle neutrácejte! 9 zbytečností, které k péči o miminko nepotřebujete

  • Za tohle neutrácejte! 9 zbytečností, které k péči o miminko nepotřebujete
    Nejmenší děti toho krom pozornosti rodičů, tepla a sucha vlastně moc nepotřebují
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    2. srpna  2018 
     06:00

    Jakmile se rozhodnete mít dítě, zjistíte, že možnosti, kolik za něj můžete utratit, ještě než se vůbec narodí, jsou skoro neskutečné. A po porodu je toho na výběr ještě víc. Věděli jste například, že existuje ohříváček na vlhčené ubrousky nebo analyzátor dětského pláče: Kdybyste se do toho pořádně obuli, asi nebude problém vydat za všelijaké zbytečné serepetičky ne tisíce, ale rovnou desetitisíce korun. 

  • 1. Balíček péče o těhotné

    Gynekologa vybírejte důkladně, musíte k němu mít absolutní důvěru
    Gynekologa vybírejte důkladně, musíte k němu mít absolutní důvěru
    Autor: profimedia.cz

    Těhotné ženy jsou zranitelné, hormonální výkyvy a těšení se na dítě spolu s obavou, aby člověk něco nezanedbal, udělají své. A tak často kývnou i na věci, které prostě nepotřebují. Gynekologové jim s oblibou nabízejí třeba takzvané "balíčky péče o těhotné". Stojí tři, ale také pět nebo osm tisíc korun během těhotenství, a pokud je budoucí matka odmítne, může čekat trošku odměřenější přístup. Nikoli ale horší péči, protože její rozsah je daný zákonem a už tak je možná o něco větší, než jaký je nutně potřeba. Jasně, v ceně balíčků bývají nějaké vitaminy, fotky z ultrazvuku, 3D video, ale upřímně řečeno – nic z toho nestojí za několik tisíc, případně si to jde kdykoli po kouskách přikoupit, vyjde to levněji.

  • 2. Soupravička na odjezd z porodnice

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Bez debat, jsou krásné a dají se vybrat v mnoha stylech. Řeč je o soupravičkách na odjezd z porodnice, které jsou do detailu sladěné a mohou vyjít taky na tisícovku. Radím vám: nekupujte to. Nebo když už musíte, pořiďte si nějakou z druhé ruky, většinou bude nenošená. Není divu, do miniaturních velikostí se spousta novorozenců rovnou nevejde, otec soupravičku doma před cestou pro matku a dítě vůbec nenajde nebo sama rodička sáhne po prvním kousku, který jí při oblékání potomka na cestu z porodnice přijde pod ruku. Moje malá dcera si parádní overálek, který podědila po nějaké jiné holčičce, před pár měsíci pro jistotu celý počurala dřív, než jsem jí ho oblékla. Takže dostala o číslo větší klučičí obleček, k němu příšerného kulicha, kterého manžel našel nevím kde. A víte co? Bylo to úplně jedno.

  • 3. Fusak do autosedačky

    ...
    ...
    Autor: s

    Má se vaše dítě narodit v zimě? Pak vás určitě nemine možnost koupě fusaku speciálně určeného na autosedačky, aby vám snad potomek neomrzl. Ale kde? V autě? To asi ne. I na cestu z porodnice během zimních měsíců prostě stačí na cestu z budovy do vozu přikrýt potomka dekou, a těžké peníze na speciální fusak, který se k ničemu jinému nehodí, tak využít jinde. 

  • 4. Ohříváček na dětské ubrousky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Už i u nás můžete zakoupit ohřívač vlhčených ubrousků. Domácí nebo cestovní verzi, přičemž cena začíná na několika stovkách korun. Asi že když už mít choulostivé dítě, tak pořádně. Možná že i vlhčené ubrousky jsou trochu zhýralost, ale budiž, jsou praktické. Ale ohříváček? 

  • 5. Koš na pleny

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Je jedno, zda používáte plenky látkové nebo papírové, v obou případech si můžete domů pořídit více či méně sofistikovaný koš, který postavíte vedle přebalovacího pultu a do nějž budete plenky odkládat. Mezi námi – papírové je logické dávat rovnou do odpadků, látkové sice mezi praním skladovat musíte, ale k tomu stačí jakýkoli plastový koš s víkem. 

  • 6. Analyzátor dětského pláče

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Poznat, proč malé dítě pláče, není zase tak těžké, zvláště je-li to váš potomek. Jeho potřeby jsou celkem jasné: má hlad, chce přebalit, je unavený nebo chce pochovat, případně ho něco bolí. Možná to nevíte vždycky úplně s jistotou, ale většinou to trefíte. Nicméně, věřili byste nějakému přístroji, že to pozná lépe než vy? Pokud ano a máte volných asi osm set korun, můžete si pořídit analyzátor dětského pláče. Bacha ale na to, že i když se náhodou trefí, dítě za vás stejně neukonejší. 

  • 7. Návleky na ruce, na nohy, na kolečka...

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Když máte miminko, musíte se připravit na to, že všelijak slintá a blinká a že ani batolata nejsou nejčistšími jedinci. Ale dá se to zvládnout i bez spousty návleků, které člověk akorát tak všelijak ztrácí. K mání jsou například návleky na rukáv, aby vám dítě neposlintalo oblečení, návleky na botičky do kočárku, návleky na kolečka od kočárku... 

  • 8. Elektrická odsávačka na mléko

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Samozřejmě pokud má někdo potíže s kojením, může mu elektrická odsávačka rozhodně pomoci. Ale nemá smysl takové zařízení pořizovat předem, většina žen se bez něj obejde, a to i v případě, že chtějí například odstříkávat mléko, aby potomka mohl nakrmit někdo jiný. 

  • 9. Sterilizátor lahví nebo dudlíků

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Dobře, pokud má někdo doma trojčata na umělém mléce, asi točí tolik lahviček a dudlíků na ně, že se mu sterilizátor vyplatí. Ale běžná rodina s běžným počtem jednoho novorozence ne. Voda, štětka na lahve, případně myčka poslouží stejně dobře. Nepotřebujete ani sterilizátor dudlíků na uklidnění, zrovna tak poslouží povaření v horké vodě. A po pravdě – nepotřebujete ani speciální ohřívač na mléko nebo dětská jídla, stejně jako na to nepotřebujete speciální mixér. I když i taková zařízení se dají koupit. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku