Rodiče jedináčků stárnou rychleji. Čím více dětí, tím lépe, tvrdí vědci

Rodiče jedináčků stárnou rychleji. Čím více dětí, tím lépe, tvrdí vědci
Jsou to sice nervy, ale budete s nimi pomaleji stárnout
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
20. února  2016 
 06:00

Více dětí rovná se více probdělých nocí, více stresu, opotřebovanější tělo. Málokdo by si asi myslel, že zrovna to přispěje k dlouhověkosti. Nová studie ale ukazuje opak: ženy s více dětmi pomaleji stárnou.

Více dětí může přinést více radosti. Ale nemusí. Co ale podle studií ženě děti přinesou určitě, je pomalejší stárnutí. Alespoň to vyplývá ze studie, která byla letos zveřejněna v časopise PLoS One americké Public Library of Science.

Tým vědců z kanadské Univerzity Simona Frasera provedl studii na 75 guatemalských ženách. Všechny žijí ve stejných podmínkách, což částečně omezilo působení jiných vlivů.

První momenty po porodu! Podívejte se na třicítku dojemných fotografií

První momenty po porodu! Podívejte se na třicítku dojemných fotografií

První pohled na vlastní dítě krátce po narození patří k nejsilnějším životním zážitkům. Dokládá to i několik desítek snímků, které na svém webu zveřejnila…celý článek

Vědci se zaměřili na takzvané telomery, což jsou koncové části chromozomů. Jsou nezbytné pro dělení buněk. Při každém rozdělení se ale zkrátí. Po určitém počtu dělení se spotřebují natolik, že buňka se již dělit nemůže, takže zestárne a zanikne. Ženám odebrali vzorky v roce 2000 a změřili délku telomer. Po třinácti letech se odběr i měření opakovaly a vědci došli k překvapivému závěru: ženy, které měly víc dětí, měly delší telomery. Jejich buněčné stárnutí probíhalo tedy podstatně pomaleji.

Jedním z důvodů, proč se tak mohlo stát, je podle vědců vliv estrogenu. "Estrogen funguje jako silný antioxidant, který chrání buňky před zkrácením telomer, a tím zpomaluje stárnutí," říká Pablo Nepomnaschy, vedoucí laboratoře na Univerzitě Simona Frasera.

Tento víkend počasí zřejmě podzimním venkovním hrátkám přát nebude, máme pro vás ale jiné zajímavé tipy, jak strávit víkend s dětmi.
Tento víkend počasí zřejmě podzimním venkovním hrátkám přát nebude, máme pro vás ale jiné zajímavé tipy, jak strávit víkend s dětmi.
Autor: Shutterstock.com

Druhý z faktorů, který může ovlivnit buněčné stárnutí, je podle profesora Nepomnaschyho také vliv rodiny a přátel. Ženy s více dětmi zařazené do této studie měly také větší sociální podporu od rodiny a přátel. Díky jejich pomoci tak podle vědců mohly ušetřit nějakou energii, která pak mohla být investována do "údržby tělesné tkáně".

Zatím to vypadá, že za dlouhověkostí stojí hormony a také vaše milující okolí. Vědci budou ve studiích pokračovat, tentokrát na různých etnických skupinách.

Corrie Whyte má v tuto chvíli zřejmě zaděláno na poměrně vysoký věk – podívejte se, jak chystá do postele svá čtyřčata.

Sdílej na facebooku
Autor: is
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku