Na vlastní kůži: Týden zavřená doma na mateřské se dvěma dětmi

Na vlastní kůži: Týden zavřená doma na mateřské se dvěma dětmi
Jen máloco je tak vyčerpávající jako péče o malé dítě
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
15. března  2016 
 06:00

Nevadí mi starat se o malé děti, nevadí mi, když se kojenec občas v noci vzbudí, nevadí mi neustále dokola odpovídat na dotazy "proč". Ale když je toho moc, je toho příliš. Momentálně jsem druhý týden doma s lehce nastydlou půlroční dcerou a předškolákem s chřipkou a mám pocit, že na sobě pozoruju všechny neduhy mateřské dovolené najednou. 

"A neměla bys zkoušet dávat jí čaj?" Nevinná otázka, kterou mi položil můj muž, když jsem mu před pár dny říkala, že naše malá dcera se neustále dožaduje spousty jídla, a ještě navrch spousty kojení a že je to občas dost náročné, mě dost vytočila. Nahlas jsem neřekla nic, nemám zrovna energie na rozdávání, hlavou jsem o zeď mlátila jen v duchu.

Měla jsem za sebou skoro týden, kdy jsem byla doma zavřená s dvěma malými dětmi, které se doma nudí úměrně tomu, jak je za okny čím dál hezčí počasí. Čaj i vodu jsem kojenci zkoušela dávat milionkrát, bohužel si zatím vede svou. Milionkrát jsem udělala i spoustu jiných věcí, aniž bych na konci týdne měla pocit, že by cokoli z toho bylo nějak užitečné či to snad mělo nějaký viditelný efekt.

Výsledkem byl toliko pocit, že padnu na ústa, pokud mě někdo brzy nevysvobodí. Můj muž v tom byl částečně nevinně, musel koncem týdne na pár dní odjet, což jsem věděla dlouho dopředu. Dětské choroby poctivě dodržují zákony schválnosti, vybírají si často právě takové dny.

Spát jako miminko? Dovolte, abych se zasmála

Před několika dny jsme na facebookové stránce našeho webu zveřejnili fotku nevinného kojence s popiskem v tom duchu, že ten, kdo říká, že spal jako malé miminko, asi doma žádné takové dítě nemá. Fotka měla velký úspěch, nejspíše se v mnoha případech trefila do černého. U nás rozhodně, malá dcera spí asi jako nervózní senior s těžkou nespavostí. Probudí ji každé zavrzání podlahy či zaštěkání psa. Z vedlejší vesnice.

Co čekáte od babiček a čím vás štvou? Hlídání ano, moudré rady ne

Co čekáte od babiček a čím vás štvou? Hlídání ano, moudré rady ne

Když si člověk dá práci a projde zkušenosti lidí na webech nebo se poptá v okolí, narazí na hodně odlišné přístupy prarodičů. Celkově se ale zdá, že…celý článek

Je přitom jedno, jestli spí v posteli s námi nebo sama, mizerně spí ve dne stejně jako v noci. Dobře spí jen v kočárku nebo šátku venku, a když se tam probudí, skvěle naladěná pozoruje cokoli, co se jen trochu hýbe – ideální dítě na výlety, dětské akce s předškolákem, cestování. Cokoli, co člověku zabrání propadat trudomyslnosti. A mě baví s malými dětmi něco podnikat a mezitím pracovat, klasická mateřská s péčí o domácnost na full time navrch nějak není nic pro mě. 

...
...
Autor: Shutterstock.com
Jenže teď se nikam kvůli synově chřipce nedostaneme. Takže o to protivnější miminko je. Jak se jindy zabaví sama a vesele si válí sudy na dece, tyhle dny se chce jen nosit a kojit. Navíc se jí zřejmě nevrlost zkombinovala se separační úzkostí. Jedině matka je dost dobrá k tomu, aby o ni pečovala.

Jedině matka zjevně dokáže vstát s prudícím miminem v pět ráno a hodinu mu v kuchyni podávat chrastítka. Když se konečně proberu, dcerka chce jít spát. Tak dobře, sláva, sice už i slunce vyšlo, ale co, dospím se. Bohužel, po sedmé se budí syn, má hlad, žízeň a nadále i teplotu.  

Napadlo by vás to? Vtipné vychytávky pro všechny rodiče s kočárkem

Napadlo by vás to? Vtipné vychytávky pro všechny rodiče s kočárkem

Už vás někdy naštval kočárek, který zabírá dvě třetiny zavazadlového prostoru nebo v  něm lítá sem a tam? Nebo to, že se vám převážil, když jste z…celý článek

Dobře, šup s miminem do šátku... Což je fajn, nicméně člověk musí dělat, že chodí venku. Běda, když si sednu s nadějí, že budu staršímu ukrutně se nudícímu dítěti v klidu číst pohádky. Tak nic. Stejně jako vás prudící mimino nenechá, abyste si stavěli stavebnici. Pustím pohádky z YouTube na ipadu, snad to se zastánci kvalitního rodičovského času věnovaného dětem nešvihne.

Zatímco podesáté běží Prasátko Pepina a Včelí medvídci, snažím se věnovat se domácnosti, když už jsem na mateřské. Jde to skvěle, škoda jen, že uklizená kuchyň vydrží jen asi tak půl dne a všechno prádlo nebude vzhledem k frekvenci, s jakou dcera blinká a s jakou se naši teenageři převlékají, vyprané, natož složené nikdy. 

Cože, ještě Velikonoce? 

Každopádně zatím stále nedošlo na velikonoční výzdobu, což byl nouzový plán, který jsem si malovala, když jedno z dětí před týdnem lehlo. Teď už na to nemám ani energii, ale on na to stejně nebyl čas – vypadá to podivně, ale ačkoli jedno malé dítě kvůli chřipce polehává a druhé samo nikam nedoleze vzhledem k věku, nemám snad ani pět minut, kdy bych mohla dělat něco úplně neužitečného. Popravdě řečeno, mám co dělat, abych si odskočila na záchod nebo něco snědla, zatímco druhou rukou krmím kojence a/nebo krájím jídlo čtyřletému synovi. Neustále má někdo hlad, žízeň, nudí se, praštil se, něco vylil, poslintal a tak. Tisíckrát nic.

Každá matka, která takový zápřah vydrží déle než týden či dva a nepropadne alkoholu nebo alespoň čokoládě, je pro mě hrdinka. Stejně jako ta, která se v podobné dny dokáže vymotat ze županu a učesat se. Já to moc nestíhám a s dětmi k doktorovi už se ani nemaluju. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku