Skvělá změna! Rodičovskou půjde vyčerpat rychleji. Dávka bude až 33 tisíc korun měsíčně

Rodičovskou půjde čerpat rok až čtyři roky
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
23. června  2016 
 10:00

Zatímco dnes si mohou rodiče rozložit čerpání rodičovské dovolené – spojené s výplatou celkem 220 tisíc korun – na dva až čtyři roky, nově by to mělo jít i podstatně rychleji. To se vyplatí zejména rodinám s vyššími příjmy. Pokud zákon, který včera posvětila vláda, projde parlamentem, budou změny platit od začátku roku 2017. My to považujeme za skvělou změnu. 

Dneska si může rodič, který v půl roce věku dítěte nastupuje na rodičovskou dovolenou, zvolit vyplácení částky ve výši zhruba necelých čtyř tisíc korun až do čtvrtých narozenin potomka, případně vyplácení necelých osmi tisíc do tří let. Nebo nejvýše 11 500 korun do dvou let věku dítěte, pokud má příjmy, které tuto volbu umožňují.

V každém případě rodič na rodičovské dostane celkem 220 tisíc korun, a když se vrátí do práce dříve nebo když se rodině narodí další dítě, na které bude brát mateřskou a posléze rodičovský příspěvek, o zbylé peníze přijde. 

Dlouhá rodičovská jako výhoda? Omyl, kvůli němuž přijdete o práci

Dlouhá rodičovská jako výhoda? Omyl, kvůli němuž přijdete o práci

Na jedné straně existují ženy, které začaly pracovat hned po narození dětí a někdy za to sklízejí kritiku, na straně druhé ty, pro které cosi jako…celý článek

To by se díky nové normě mělo změnit. Nově půjde brát až 33 096 korun měsíčně, na takovou rodičovskou by měli nárok ti, kdo předtím vydělávali 81 tisíc korun měsíčně. Znamenalo by to samozřejmě zkrácení výplaty, rodičovská by skončila zhruba kolem prvních narozenin. 

Mně se to hodně líbí – nebude to pro každého, ale nepochybně je dost rodin, které to využijí, případně si sice nebudou moci zvolit nejvyšší částku, ale rádi vyčerpají 220 tisíc korun rychleji, než je to možné dosud. Pro představu: pokud se rozhodnou, že budou brát dejme tomu dvacet tisíc měsíčně, mohou peníze dostávat, dokud dítěti nebude 17 měsíců. Nárok na to budou mít, pokud jeden z nich vydělával 30 tisíc. 

Kolik má přibrat žena během těhotenství: Ideální váhový přírůstek

Kolik má přibrat žena během těhotenství: Ideální váhový přírůstek

Existují ženy, které během těhotenství přiberou osm kilo, i ty, které to dotáhnou na třicet. Ovlivnit se to přitom dá jen do určité míry, protože tělo…celý článek

Je mi jasné, že se zase ozvou hlasy, které začnou tvrdit, že dítě tím utrpí, že to nahrává ženám kariéristkám a že by měly sedět do tří – pokud už ne do čtyř – let s dítětem doma nebo na pískovišti.

Pokud to někomu vyhovuje, proč ne. Ale je nad slunce jasné, že přibývá rodin, kterým to nevyhovuje. Třeba kvůli tomu, že nechtějí další tři čtyři roky počítat každou korunu, což na pohodě rozhodně nepřidá. A mimochodem – je to jeden z důvodů, proč tolik rodičovských párů prochází vztahovou krizí.

Co se změní? Podívejte se do FOTOGALERIE

Nebo kvůli tomu, že ženy nechtějí přijít o svou práci, která je baví a v níž jsou dobré. Není třeba hned vidět děti zavřené od rána do večera v příšerných jeslích, vždyť mají i otce. Nemluvě o tom, že dnešní školičky už příšerné nejsou. 

Každopádně je každého věc, co si zvolí, a těm ostatním do toho moc není. Dobrých změn je v návrhu víc, za velké plus považuju i fakt, že ti, kdo zatím neměli kvůli nízkým příjmům nárok na mateřskou a museli rovnou na čtyřletou rodičovskou za ani ne čtyři tisíce, budou moci zůstat doma jen tři roky, pokud budou chtít. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku