Vědci mají jasno: Děti jsou chytré po matkách!

Vědci mají jasno: Děti jsou chytré po matkách!
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
23. října  2016 
 06:00

Je jasné, že děti toho nemálo dědí po svých rodičích. A že to bývá mix obou. Nové a hodně zajímavé je zjištění, že něco se dědí většinou po otci a něco jiného zase po matce. Konkrétně se teď mluví o inteligenci, protože tu děti dědí po matce. Alespoň to tvrdí nové výzkumy. 

"Ty jsi ale chytrá! To máš po mámě, ne?" Pokud se někdo někdy podobným rýpáním pokusil shodit vás nebo vaši dceru, možná ani netušil, jak moc se trefil. Protože dcery bývají většinou přesně tak inteligentní, jako jsou inteligentní jejich matky. 

Výzkum, který přinesl titul Psychology Spot, poukazuje na to, že zatímco něco děti dědí většinou po matce, něco jiného zase většinou po otci. V případě inteligence je dvakrát pravděpodobnější, že ji zdědí po matce, nikoliv po otci. 

Máte doma puberťáka? Tohle jsou vaše práva a povinnosti!

Máte doma puberťáka? Tohle jsou vaše práva a povinnosti!

Po pár klidných letech s mladším školákem k vám domů dorazila puberta? Napadlo vás někdy, že když máte doma dospívající dítě, neměli byste řešit jen…celý článek

Vysvětlení? Geny pro inteligenci jsou vázány na chromozom X, který ženy přinášejí do zárodku dvakrát, muži jen jednou. Geny od muže jsou proto v oslabení a v tomto případě se deaktivují. 

Výsledky tak potvrzují dřívější zjištění z velkého výzkumu, který v 90. letech minulého století iniciovala vláda USA. Mezi tisícovkami mladých lidí tehdy nechala zjistit, nakolik inteligence souvisí s rasou, vzděláním a sociálně ekonomickými podmínkami. Nad jiné se tam ukázalo, že inteligence dítěte velmi často přesně odpovídá IQ matky. 

5 vět, které milující rodič nikdy neřekne

5 vět, které milující rodič nikdy neřekne

Být rodičem je dřina. A je jedno, jak náročné děti máte nebo kolik jich máte. Vždycky to bude velký úkol, v němž my rodiče děláme spoustu chyb, a to…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku