Matka vyhodila dětem skoro všechny hračky. Tvrdí, že to rodině prospělo

Děti si soustředěně hrají
Foto: Instagram/Allie Casazza
Sdílej na facebooku
23. října  2016 
 06:00

Před čtyřmi lety měla Allie tři děti a její dům vypadal jako po výbuchu. Zejména proto, že všude byly dětské hračky, kousky stavebnic a skládaček, plyšová zvířata a drobečky. Dnes má o jedno dítě víc a v domě je dokonalý pořádek. Naučila snad děti uklízet? Ne, prostě jim vzala možnost něco po domě roztahat. Otázkou je, zda byste to chtěli dělat stejně. 

Kolik mají vaše děti hraček a jakých? A s kterými z nich si doopravdy hrají?  Tak nějak začala úvaha, po které Američanka Allie Casazza úplně změnila svůj přístup k rodinnému životu a pořádku v domácnosti. Bylo jí tehdy devětadvacet a rozhodla se, že odteď už nebude hračky uklízet a všelijak je schovávat po domě, ale že je prostě vyhodí. 

Výsledek? Od té doby mají její děti vždycky jednu bednu s hračkami, která není ani celá naplněná. Jednu pro všechny čtyři dohromady. V ní mají hračky, s nimiž si doopravdy hrají. Jejich matka se nebrání tomu, aby občas dostaly něco nového, ale nejpozději po měsíci chce, aby pro změnu zase něco zmizelo – to, s čím si nehrají, přičemž rozhodnutí nechává na nich. Nechce však, aby dostávaly věci jako lego, protože to podle ní brzdí rozvoj fantazie.  

Hádají se? Nenuťte děti, aby se navzájem omlouvaly! Co dělat místo toho

Hádají se? Nenuťte děti, aby se navzájem omlouvaly! Co dělat místo toho

Jakmile se děti začnou hádat, prát a vůbec si navzájem ubližují, až tečou slzy, mnoho rodičů jedná stejně. Vcelku logicky se snaží spor ukončit a přimět…celý článek

Příběh téhle rodiny z Kalifornie přinesl web Today.com. Allie v něm popisuje, jak trávila spoustu času tím, že křičela na děti a snažila se je přimět k tomu, aby proboha nedělaly takový nepořádek, ale bylo to marné. Proto se na to rozhodla jít tak radikální cestou. 

A i po několika letech stále rozhodně tvrdí, že to bylo dobré rozhodnutí, protože děti se najednou přestaly nudit, dokážou se lépe soustředit na hru, při hraní více spolupracují mezi sebou a ještě dokážou skvěle zapojovat fantazii. Srovnání se spolužáky nehrozí, nejstarší dvě děti Allie učí doma.  

Nešlo samozřejmě jen o hračky, podobně vyházela Allie i další věci z domácnosti. Mimochodem, její manžel Brian řekl, že si své věci probere sám a zatímco Allie byla hotová celkem brzy, jemu to trvalo dva roky.  

Příběh: Janu nutil manžel rodit doma, zakazoval jí tišení bolesti

Příběh: Janu nutil manžel rodit doma, zakazoval jí tišení bolesti

Když Jana přišla do jiného stavu, byla nadšená. Ona a její druhý muž si dítě moc přáli, ale těhotenství stále nepřicházelo. Podařilo se jim to po více…celý článek

Dnes, po několika letech Allie její vášeň pro pořádek živí. Píše o něm, pořádá kurzy, kde se lidé mohou naučit zbavovat se věcí nebo jak nakládat s penězi. Zároveň radí ženám, jak doma s dětmi jen nepřežívat, ale žít naplno.

Tvrdí, že minimalistický přístup k životu a k vlastnění věcí je tou správnou cestou, i když sama přiznává, že má třeba vášeň pro sbírání hrnečků. Ale snaží se vždycky nějakých starých zbavit. 

Na druhou stranu k tomu, aby tak člověk dokázal žít a uspokojovalo ho to, zřejmě potřebuje nějaké specifické povahové rysy. Včetně vášně po pořádek. A někoho může příběh její rodiny a přístup Allie k pořádku frustrovat, protože je to pro něj nedostižná meta. V článku na Today.com na to upozornila psycholožka Robi Ludwig, podle níž nemá cenu se trápit tím, když váš dům není tak dokonalý. Každý to má jinak. 

7 tipů: Co musí rodiče dělat, aby vychovali samostatné dítě?

7 tipů: Co musí rodiče dělat, aby vychovali samostatné dítě?

Vychovat nezávislé a soběstačné dítě není jednoduché, zvláště když maminky svým dětem vaří a perou ještě ve třiceti. I když si samozřejmě přejeme,…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku