Otec chce střídavou péči, matka ne

Střídavá péče může fungovat, jen pokud s ní oba rodiče souhlasí a dokáží spolu komunikovat
Střídavá péče může fungovat, jen pokud s ní oba rodiče souhlasí a dokáží spolu komunikovat
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
14. října  2015 
 16:54
?

Můj muž si po třech letech od rozvodu vzpomněl, že chce děti (5 a 7 let) do střídavé péče. Rozešli jsme se kvůli jeho nevěrám. Alimenty platí, ale slibuje si od střídavé péče, že nebude muset. Já se střídavou péčí nesouhlasím, zdají se mi na to děti malé, ale vím, že soudy se k ní přiklánějí častěji než dřív. Může to tak dopadnout?

Nikita, Brno

Vážená paní Nikito,

máte pravdu, že střídavá péče se začíná i u českých soudu více prosazovat. Soudy při rozhodování musí vždy dbát přednostně zájmů dítěte. Je tomu i tak v případě péče o dítě a její formy. V případě střídavé péče, kdy rodiče pečují o dítě stejně a mají i stejné příjmy, může skutečně zaniknout povinnost přispívat druhému rodiči na výživu dítěte.

Pokud však jeden z rodičů vydělává více, může mít i při střídavé péči nadále povinnost přispívat druhému rodiči na výživu dítěte, sic půjde o částku menší, než kdyby bylo dítě ve výhradní péči druhého rodiče. Tedy ano, může dojít ke změně formy péče o děti, pokud soud uzná, že dané bude pro děti vhodné a prospěšné a může tedy dojít i ke snížení hrazeného výživného, a to i na nulu.

Znovu však opakuji, že soud bude především přihlížet i potřebám a zájmům dítěte, když jedním z klíčových prvků bude dostatečný věk, plnění školní docházky i vyrůstání se sourozencem.  

Mgr. Petr Němec
Video
 

Zobrazit domovskou stránku