7 jídel a bylin, které napomáhají tomu, aby se kojení dařilo

  • 7 jídel a bylin, které napomáhají tomu, aby se kojení dařilo
    Některé potraviny dokáží tvorbu mléka zvýšit
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    2. července  2016 
     06:00

    Existují různé způsoby, jak zvýšit tvorbu mléka, když kojíte. K nejefektivnějšímu určitě patří dávat dítěti pít vždy, když si řekne. Tvorba mléka se dá podpořit také odsáváním, tím, že budete dostatečně pít, pomoci mohou homeopatika a v neposlední řadě i bylinky a určitá jídla. Která to jsou?

  • Celozrnné obilniny

    Vlákninu kombinujte s vodou.
    Vlákninu kombinujte s vodou.
    Autor: Shutterstock.com
    Ovesné vločky, rýže natural, pohanka, jáhly, celozrnné potraviny, to vše by mělo rozhodně patřit do jídelníčku kojících žen. Obilniny jsou nejen významným zdrojem vlákniny, která přispívá ke správnému zažívání, obsahují ale i důležité minerály a vitaminy.

  • Zelená listová zelenina

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Špenátem nebo třeba mangoldem rozhodně prospějete svému tělu i tvorbě mléka. Obsahují nejen vitaminy, ale také například vápník a železo. Jejich výhodou je, že patří k zelenině, která dítě nenadýmá.

  • Mrkev

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Další zelenina, která má pozitivní vliv na tvorbu mateřského mléka, je mrkev. Je významným zdrojem vitaminu A, který tvorbu mléka podporuje. Zkuste ji syrovou ve formě šťávy nebo jako pyré.

  • Losos

    a
    a
    Autor: profimedia.cz
    Omega-3 mastné kyseliny mají významný vliv na správný nervový vývoj dítěte. Losos je tedy skvělá volba nejen pro těhotnou, ale i kojící matku. Dokáže totiž pozitivně ovlivnit i hormon spouštějící laktaci. Navíc prospívá vašemu srdci a cévám.

  • Oleje a semínka

    Sezamová semínka
    Sezamová semínka
    Autor: Shutterstock.com
    Sezamová semínka, semínka slunečnice nebo dýně, to jsou také pomocníci při tvorbě mateřského mléka. Jsou významným zdrojem vápníku a nenasycených mastných kyselin.

  • Pískavice a benedikt lékařský

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pískavice neboli řecké seno a benedikt lékařský, to jsou nejčastěji uváděné rostliny, které mají vliv na tvorbu mateřského mléka. Pískavici můžete sehnat jako semínka, která se dají přidávat například do salátů. Obě bylinky se pak dají sehnat ve formě kapslí. Začít můžete hned po porodu, v počátcích laktace a dohromady mají fungovat nejlépe.
  • Fenykl

    Anýz je nejen pro děti.
    Anýz je nejen pro děti.
    Autor: Shutterstock.com
    Fenykl v jakékoliv podobě je kojícími matkami užíván zejména proto, aby snížil plynatost kojence a bolení bříška. Většinou se pije v čaji pro kojící matky, kde je doplněn anýzem nebo kmínem. Kromě toho, že působí proti nadýmání, pomáhá také při tvorbě mateřského mléka.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku