Test šunky: Kterou dětem raději nekupovat a co všechno v ní vadí?

Video se připravuje ...
Jak dopadly šunky pro děti v hodnocení odborníků?
Foto: Adam Balažovič
Sdílej na facebooku
1. června  2016 
 06:00

Šunka je oblíbenou součástí dětského jídelníčku. Dobře se tráví, není tak tučná a dětem většinou chutná. Při pohledu na pult s uzeninami nebo do mrazicího boxu v obchodě ale člověk zaváhá: kterou z nabídky vybrat? Tu pro děti, nebo tu nejvyšší jakosti? Jak poznat kvalitní šunku pro děti a jak často ji mohou jíst?

"Když vybíráme šunku, chceme samozřejmě maso," říká dietoložka a odbornice na výživu Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím. Proto by prvním kritériem, na které hledíme při výběru šunky, měl být podíl masa. Vybírejte tedy mezi šunkami nejvyšší jakosti, kde by obsah masa měl být přes devadesát procent.

GALERIE S HODNOCENÍM ŠUNEK

Další kritériem je obsah soli. Ten by měl být ideálně do 2,5 gramu na 100 gramů výrobku. Čím nižší podíl soli, tím lepší je šunka z hlediska dětské stravy. V neposlední řadě by šunka neměla být příliš tučná.

...
...
Autor: Shutterstock.com
Tuk by měl tvořit nanejvýš 5 % výrobku, tedy 5 gramů ze 100 gramů. "Tady záleží pochopitelně na typu šunky, vepřová bude vždy tučnější než drůbeží," říká Hlavatá. Mezi testovanými byly nejlépe hodnoceny výrobky z řad šunek nejvyšší kvality, konkrétně od společností LeaCo a Tesco. Kromě šunky nejvyšší jakosti existují šunky výběrové, které mají přes 80 procent masa, a šunky standard, u nichž se obsah masa pohybuje kolem 65 procent. "No a je jasné, že pokud tam není maso, musí tam být něco jiného. Zpravidla se přidávají škrob nebo sójová bílkovina," dodává odbornice.

Co jsou dětské šunky?

...
...
Autor: red

Kvůli menšímu podílu masa obsadily výběrové šunky místo druhé, i když nesly označení "pro děti". Co to vlastně znamená?  "To znamená, že výrobek neobsahuje přídatnou látku E 452, což jsou polyfosforečnany. Je známo, že fosforečnany, pokud jsou přijímány častěji, mohou narušit vstřebávání vápníku, který je zejména u dětí důležitý pro jejich růst. Pokud ovšem vybíráte šunku, nemusíte se této látky bát. Mnohem větší riziko představují například colové nápoje, ve kterých je obsah polyfosforečnanů mnohem vyšší," říká dietoložka. Zástupce z řady šunek standard obdržel pak místo třetí.

Dušená šunka standardní, Chodura. Výživové hodnoty na 100 g: energetická hodnota 451 kJ, tuky 2,7 g, sůl 2,2 g, podíl masa: vepřová kýta 35 %
Dušená šunka standardní, Chodura. Výživové hodnoty na 100 g: energetická hodnota 451 kJ, tuky 2,7 g, sůl 2,2 g, podíl masa: vepřová kýta 35 %
Autor: red
"Šunku můžete zařadit na dětský jídelníček i několikrát týdně," říká Karolína Hlavatá. "Důležité ovšem je, aby byl jídelníček pestrý, tedy aby děti jedly zároveň s pečivem i sýry, tvarohové pomazánky a podobně."

Jednotlivé hodnocené šunky si můžete prohlédnout v galerii.

Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

Sdílej na facebooku
Autor: is
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku